
Als werkgever wil je jouw medewerkers een veilige werkomgeving bieden. Soms zijn er situaties die je als werkgever niet in de hand hebt. Ben je als werkgever of leidinggevende niet de persoon waarbij een medewerker zijn of haar verhaal kwijt kan? Dan is het fijn dat een vertrouwenspersoon bereikbaar is om medewerkers te helpen.
Denk bijvoorbeeld aan ongewenste omgangsvormen of integriteitsschendingen, waardoor een medewerker zich niet veilig voelt op de werkplek of een onbehaaglijk gevoel heeft ten aanzien van een collega of misschien wel een leidinggevende.
Ongewenste omgangsvormen kunnen gaan over bijvoorbeeld (seksuele) intimidatie, pesten, agressie, geweld of discriminatie. Op grond van de wet ben je verplicht om beleid te voeren waarmee je deze vormen van omgang voorkomt en beperkt.
Integriteitsschendingen kunnen gaan over bijvoorbeeld diefstal, fraude, oplichting, ongeoorloofde nevenactiviteiten of misbruik van bedrijfsmiddelen. Allemaal onderwerpen waarover een medewerker in vertrouwen wil praten, niet wetende wat de gevolgen kunnen zijn.
Wat doet de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is in eerste instantie het luisterend oor voor de medewerker die zich meldt. Samen wordt bepaald hoe de vertrouwenspersoon de medewerker kan helpen om een oplossing te vinden. Opvang en het meedenken over de oplossing bij ongewenste omgangsvormen zijn het doel, evenals het bijdragen aan herstel van de geschonden verbinding tussen melder en veroorzaker. De vertrouwenspersoon begeleidt de medewerker hierbij. De melder van het ongewenst gedrag blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het oplossen van zijn probleem.
Na beëindiging van het als ongewenst ervaren gedrag, verleent de vertrouwenspersoon nog enige tijd nazorg.
Bij integriteitskwesties biedt de vertrouwenspersoon werknemers naast een luisterend oor ook vertrouwelijk overleg over integriteit en advies bij vermoedens van misstanden. Ook kan de vertrouwenspersoon optreden als doorgeefluik van meldingen, procesbewaker, contactpersoon of als adviseur voor werknemers. Een vertrouwenspersoon integriteit is echter geen belangenbehartiger voor de melder, en kan niet altijd vertrouwelijkheid bieden. Er zijn grenzen aan die vertrouwelijkheid, bijvoorbeeld bij gewetensnood of meldingen van misdrijven. Arbolinq heeft met Dianne van Dulmen een gecertificeerd vertrouwenspersoon in huis, wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel ons op 0575-746021 of stuur een e-mail naar info@arbolinq.nl.